Skip to navigation Skip to main content

10 heerlijke Franse gerechten op een rijtje

54094 - 10 heerlijke Franse gerechten op een rijtje (2)

Frankrijk is een land waar je heerlijk kunt eten. Fijnproevers en Bourgondiërs zullen zich hier ontzettend thuis voelen. Wijn en kaas zijn erg belangrijk, maar er is nog veel meer wat je echt een keer moet eten in Frankrijk . Wanneer je naar de Franse Alpen of Pyreneeën gaat kun je allerlei lekkernijen eten. Benieuwd welke gerechten je echt eens gegeten moet hebben? De lekkerste 10 gerechten uit Frankrijk heb ik in dit blog voor je op een rijtje gezet.

#1. Raclette

Niet alleen in Zwitserland is raclette erg populair, ook in Frankrijk is het razend populair. Sterker nog, het is een oorspronkelijk Frans gerecht. Je kunt op twee verschillende manieren racletten. Met een gourmetstel met pannetjes of met een speciale raclettehouder boven het vuur. Bij beide worden onder andere gekookte aardappeltjes, tafelzuur en spekjes geserveerd.

54094 -  (2)
Traditioneel racletten in Frankrijk

#2. Tarte Tatin

Ook van de tarte tatin, een 'appeltaart op z'n kop', bestaan veel variaties. Hartig met groenten, maar ook zoet met fruitsoorten. Helemaal lekker in de traditionele stijl, wanneer de taart versgebakken is en deze nog warm is met een bol vanille ijs of slagroom er bovenop.

#3. Tartiflette

In Frankrijk kunnen kaasliefhebbers hun lol op. In de bergregio’s in Frankrijk zijn ontzettend veel kaassoorten die in meerdere geruchten gebruikt worden. De tartiflette is een gerecht dat je echt geproefd moet hebben. Het is wel machtig, maar ontzettend lekker. Tartiflette is een ovengerecht bestaande uit een mengsel van aardappelen, ui, spekjes, crème fraiche en heel veel kaas!

54094 - tartiflette in frankrijk (2)
Kaas, kaas en nog eens kaas!

#4. Croûte au fromage

Een ander kaasgerecht dat absoluut thuishoort in deze lijst is croûte au fromage. Ook dit gerecht is erg machtig, en bestaat uit een ingesmeerde boterham met knoflook die besprenkeld is met witte wijn. Daar bovenop komen plakken met ham en heel veel kaas. Dit gaat in de oven en wordt geserveerd met een spiegeleitje.

#5. Crêpe

Een vakantie in Frankrijk is niet compleet zonder een crêpe. Extra lekker met toppings als vers fruit, Nutella of chocola. Dat wordt genieten!

#6. Uiensoep

Een warme kom uiensoep is heerlijk wanneer het buiten regent en het koud is. Maar eigenlijk is dit gerecht op ieder moment lekker. Uiteraard wordt het geserveerd met stokbrood en een dikke laag kaas.

#7. Crème Brûlée

Ben jij een echte toetjes fan? Dan is de echte Franse crème brûlée iets voor jou. Dit romige, custardachtig dessert wordt afgetopt met een gekarameliseerd suikerlaagje. Een traditionele crème brûlée bestaat uit room, melk, suiker en eieren op smaak gebracht met vanille.

54094 - salade met geitenkaas in frankrijk (2)
Crème Brûlée is het allerlekkerst in Frankrijk!

#8. Steak tartare

De steak tartare is een heerlijke lunch of voorgerecht. Het typisch Franse gerecht wordt vers aan tafel gemaakt en bestaat uit kleingesneden biefstuk, augurk, kruiden, ui en andere smaakmakers. Ook dit gerecht wordt gereserveerd met een eidooier bovenop.

#9. Salade chèvre chaud

Een kaassoort die in Frankrijk veel wordt gebruikt is geitenkaas. Je kunt het gebruiken om een stokbroodje mee te beleggen, maar het is nog lekkerder in de salade. Vooral deze variatie, waarbij de geitenkaas eerst wordt verwarmd in de oven.

54094 - geitenkaas salade (2)
Heerlijk zo'n salade met warme geitenkaas!

#10. Croque Monsieur/Croque Madame

De beste variaties op een tosti zijn de croque madame en de croque monsieur. Ze worden gemaakt van twee sneetjes brood, met in het midden een plak ham en kaas. Vervolgens komt hier bovenop nog een bechamelsaus met extra kaas. Hierna gaat het in de oven, zodat de kaas smelt en het brood lekker krokant wordt. De croque monsieur wordt op deze manier geserveerd en de croque madame met een gebakken spiegeleitje.