Skip to navigation Skip to main content

Blaren voorkomen? Dat kan met deze 8 tips!

53341 - Blaren voorkomen? Dat kan met deze 8 tips! (2)

Wandelen tijdens de zomervakantie in de bergen is heerlijk, al is het elke keer wel een dingetje om zoveel mogelijk pijnlijke blaren te voorkomen. Je bent lekker aan stappen, maar dan voel je opeens een zere plek op je hiel opkomen... Au! Een blaar is ontzettend vervelend, zeker als je nog een aantal kilometer te gaan hebt. De dag erna is misschien nog wel erger: als je al verwonde voeten hebt en je hebt nog een wandeltocht voor de boeg... Uiteraard wil je dit voor zijn en eventuele blaren voorkomen. En dat kan, met deze 8 tips!

Blaren, hoe voorkom je ze?

Blaren voorkomen tijdens je wandelvakantie in de bergen is goed te doen met een aantal tips. En blaar ontstaat door warmte, vocht en wrijving. Sommige mensen hebben er sneller last van dan andere. Dit komt omdat de ene huid gevoeliger kan zijn dan die van iemand anders. Niets is vervelender dan pijnlijke zweertjes op je voeten als je net een aantal wandelingen hebt gepland, maar gelukkig zijn er verschillende manier om blaren te voorkomen. Met deze tips ben je goed voorbereid op je volgende wandeltrip!

53341 -  (6)
Als je nog een halve tocht te gaan hebt, is het natuurlijk niet ideaal als je een blaar voelt opkomen...

#1. Goede en passende wandelschoenen

Deze eerste tip lijkt ontzettend vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Veel mensen lopen (onbewust) op wandelschoenen die niet goed passen. Bijvoorbeeld omdat ze iets te klein zijn, of juist iets te ruim. Dit kan gebeuren als je je schoenen thuis hebt aangeschaft en er vervolgens voor het eerst mee gaat wandelen in de bergen. Door warmte kunnen je voeten enorm opzetten en dit kan ervoor zorgen dat er drukpunten ontstaan. Heb je iets te grote schoenen, dan kunnen je voeten juist verschuiven en kunnen ze op bepaalde punten gaan schuren. Laat je voeten opmeten en zorg ervoor dat je je tenen kunt bewegen in de schoenen, maar dat je voet niet heen en weer schuift. Tips voor het kopen van nieuwe wandelschoenen >

Bekijk alle verschillende soorten wandelschoenen en vind de juiste voor je wandelvakantie >

#2. Zorg ervoor dat je je wandelschoenen inloopt

Heb je nieuwe wandelschoenen gekocht? Maak er dan eens een aantal wandelingen mee alvorens je gaat wandelen in de bergen. Op die manier loop je ze goed in en kunnen de schoenen zich naar jouw voeten vormen. Wandelschoenen kunnen erg stug zijn en ga je er voor het eerst mee lopen, dan kunnen ze druk geven op bepaalde punten omdat ze nog weinig flexibel zijn. Ook is dit een handige manier om erachter te komen of je de juiste en vooral fijne schoenen hebt gekocht.

#3. Draag de juiste sokken

Ook de sokken die je draagt helpen om blaren te voorkomen. Vochtige voeten zorgen ervoor dat je sneller blaren krijgt, dus sokken die ademen zijn van belang. Let hierbij op het weertype: is het koud, draag dan warme sokken en bij hoge temperaturen is het fijn om dunne sokken te dragen. Ook het materiaal van de wandelsokken is belangrijk, maar draag hier vooral wat je zelf fijn vindt. Als je voeten maar zo min mogelijk zweten! Een andere tip: naadloze sokken helpen ook bij het voorkomen van blaren, doordat je geen drukpunten bij naden hebt. Alles over de juiste wandelsokken >

#4. Verwijder eelt van je voeten

Een bezoekje aan de pedicure voordat je je wandelvakantie begint kan geen kwaad. Maar zelf kun je natuurlijk ook aan de slag, met een eeltverwijderaar. Heb je last van eeltplekken op je voeten, dan zijn dit plekken waar sneller blaren ontstaan. Je hebt er dus absoluut baat bij om deze van te voren te verwijderen door je voeten te (laten) vijlen voordat je je aan lange wandeltochten waagt.

53341 -  (8)
Je voeten krijgen nogal wat te verduren als je op wandelvakantie gaat in de bergen.

#5. Preventieve middelen voor je voeten

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je blaren kunt voorkomen. Eén daarvan is talkpoeder, dat je op je voeten kunt smeren of een beetje in je sokken kunt doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je voeten minder snel zweten en dus minder vochtig zijn. Overigens kun je dit ook doen met vaseline, al is dat alleen aan te raden als het wat kouder is. Een andere goede tip is om blarenpleisters preventief te gebruiken. Uiteraard is dit een goed redmiddel mocht je je blaren niet hebben kunnen voorkomen, maar je kunt ze ook van tevoren op gevoelige plekken plakken. Deze verstevigen én verzachten de punten waar het snelst blaren ontstaan. Gebruik je deze methode, zorg er dan wel voor dat je de pleister strak op de huid plaatst waardoor er geen rimpels ontstaan, anders krijg je het tegenovergestelde effect.

Blarenpleisters, anti-drukpatches en meer voetverzorging ter preventie van blaren >

#6. Laat je voeten luchten na het wandelen

Uitgewandeld? Trek het liefst zo snel mogelijk je schoenen en sokken uit om je voeten te laten luchten. Zo kunnen je voeten goed drogen en kan de huid weer ademen. Eventueel vochtige plekken krijgen dan minder snel de kans om blaren te produceren en je huid herstelt van alle warmte en druk die je hebt uitgevoerd tijdens je tocht.

#7. Voedende crèmes

Een makkelijke en fijne tip is: verzorg je voeten! Dit kan met voedende, voetverzorgende crèmes, zoals Kampferspiritus. Deze zalfjes kun je simpelweg kopen bij een drogist en zijn eenvoudig aan te brengen. 's Avonds en 's ochtends je voeten insmeren en klaar ben je! Ze zorgen ervoor dat de huid sterker wordt en hebben een verstevigend effect, ideaal om blaren te voorkomen.

#8. Was je voeten na het wandelen

Heb je een heerlijke wandeling gemaakt en je schoenen meteen uitgetrokken? Was als het kan meteen je voeten met koud water, zonder zeep te gebruiken. Zeep maakt je huid namelijk gevoelig, terwijl het koude water juist ervoor zorgt dat je huid sterker wordt. Het is, naast dat je ermee blaren kunt voorkomen, ook nog eens ontzettend verfrissend en verkoelend. Dit kan ook gewoon bij een beekje of een waterstroompje in de bergen.

53341 -  (10)
Na een warme wandeltocht is het fijn om je voeten wat verkoeling te geven!

Ai... toch last van een blaar?

Heb je helaas toch niet je blaren voorkomen en zit je nu met een pijnlijke plek? Volgens het Rode Kruis is het het beste om de blaar heel te laten, en dus niet door te prikken. Zo heb je minder kans op een infectie. Doe er een speciale blarenpleister op en laat de plek uitdrogen. Dit blijft een persoonlijke voorkeur... Wil je hem toch doorprikken, zorg er dan in ieder geval voor dat je je materiaal goed ontsmet. En volg bovenstaande tips, om de volgende blaren te voorkomen ;).

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.