Een wandelbroek is niet alleen een must in de bergen. Ook in België kan deze prima van pas komen, want het is wel zo prettig om comfortabele kleding te dragen tijdens het wandelen. Bij een wandelbroek is het vooral belangrijk dat hij goed zit. Het assortiment wandelbroeken is enorm, dus waar let je op en waar moet je rekening mee houden bij het kopen? In dit blog vertellen we je er alles over, want niets is vervelender dan verkeerde kleding tijdens het wandelen.
Welk materiaal is het meest geschikt voor een wandelbroek?
Synthetische stof is het beste materiaal voor een wandelbroek. Stoffen als nylon, polyester en polyamide maken een broek licht, dun en elastisch en bij regen voorkomen deze stoffen ook dat je doorweekt thuiskomt. Bij het kiezen van een broek is het belangrijk om vooraf te bedenken wat je met wandelen gaat doen. Dan kun je je kleding erop uitkiezen. Wandel je ergens waar veel neerslag valt, dan is waterafstotend materiaal belangrijk. Of ga je veel klimmen en klauteren, dan is het fijn om meer rek en elasticiteit in je broek te hebben.
Pasvorm en lengte van de broek
Net zoals zoveel dingen, zijn ook wandelbroeken in veel soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Het is net waar je naar op zoek bent. Iedereen is anders gebouwd en heeft andere dingen die hij of zij belangrijk vindt aan kleding, dus er bestaat geen 'perfecte' pasvorm. Het voornaamste advies is dat je wandelbroek niet te strak zit, dat beperkt je bewegingsruimte en zit niet prettig tijdens het lopen. Ook te groot is niet prettig. Let daarnaast tevens op de lengte van de broek: een te lange broek kan in de weg zitten bij je schoenen. Verder ligt de pasvorm ook vooral aan wat jij prettig vindt. De ene broek heeft wijdere pijpen dan de ander en ook de hoogte van de taille wisselt bij verschillende broeken. Pas er een aantal en bepaal wat jij lekker vindt zitten.
Verschillende soorten wandelbroeken
Als laatste moet je bedenken is wat voor type wandelbroek jouw voorkeur heeft en wat jij persoonlijk het fijnst vindt zitten. Een lange broek, een driekwartbroek of een korte broek? Je kunt het zo gek niet bedenken of het is in een breed aanbod verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en prijzen. Je kunt ook kiezen voor een afritsbroek, welke je op één of twee plekken kunt afritsen. Let bij het kopen van een afritsbroek op de plek van de ritsen. Deze moeten boven en/of onder je knieën zitten, op je knie kan zorgen voor irritatie. Ga je hoger de bergen in klimmen, dan kun je ook voor een legging met stretch kiezen (driekwart of lang), voor maximaal comfort. Zo kun je met alle gemak klimmen en krijg je geen afdrukken , omdat je broek net iets te strak heeft gezeten.
Handige extra's
Wandelbroeken zijn er zowel met als zonder extra’s als zakken en ritsen. Zit jij vaak op je knieën? Kies dan voor wandelbroeken met kniebescherming. Heb je ook graag dingen bij je als een telefoon, kaart of multitool? Kies dan voor een broek met handige (diepe) zakken. Zakt je broek snel af of is de broek net iets te wijd voor je? Dan is een broek met lussen voor een riem de oplossing. Is het op jouw vakantiebestemming erg warm, maar trek je toch liever een lange broek aan? Dan zijn er broeken met ventilatiegaten te koop.