Zwitserland is één van de Alpenlanden waar je de mooiste bergpassen vindt. Ze zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een bijzondere ervaring. Het rijden over bergwegen verveelt dan ook nooit. De kronkelende wegen, haarspeldbochten en de talloze mooie uitzichten maken het elke keer weer bijzonder. Hier en daar kom je een oude brug of tunnel tegen en op sommige plekken is de weg zo smal dat er maar één auto per keer langs kan. Eigenlijk heeft elk Alpenland wel mooie bergwegen. In dit weblog lees je meer over de 7 mooiste bergpassen van Zwitserland.
#1. Albulapas
Met een top van 2315 meter, is de Albulapas één van de hoogste bergpassen die Zwitserland te bieden heeft. De pas verbindt de Albula rivier, gelegen in het kanton Graubünden, met het Engadindal. Door de hevige sneeuwval is de pas ’s winters gesloten. Onderweg kun je genieten van indrukwekkende uitzichten op de omliggende bergwereld, waaronder de Crasta Mora (2952 m). Tip: heb je geen auto of motor tot je beschikking? Een ritje met de Albulabahn is ook echt een aanrader!
#2. Gotthardpas
De Gotthardpas is één van de belangrijkste bergpassen van Zwitserland en is daarnaast een belangrijke verbinding tussen het noorden en zuiden van het land. De pas wordt al eeuwen gebruikt: het oudste gebouw langs de pas komt uit de 12e eeuw. In de 19e eeuw heeft men als alternatief een tunnel gebouwd en tot op de dag van vandaag kun je nog steeds van beide gebruik maken. Vooral in het hoogseizoen is het ieder jaar opnieuw erg druk. De Gotthardpas brengt je naar een maximale hoogte van 2108 meter en neemt je mee langs knusse dorpjes, authentieke huizen en indrukwekkende uitzichten. Deze pas vebindt de plaatsen Andermatt en Airolo en is in de winter niet geopend.
#3. Grote Sint-Bernhardpas
De Grote Sint-Bernhardpas, beter bekend als de Col du Grand Saint Bernard, ligt tussen het Zwitserse Wallis en het Italiaanse Valle d’Aosta. De Grote Sint-Bernhardpas is een bergpas met een rijke geschiedenis en werd al in het Romeinse tijdperk gebruikt. De pas is vernoemd naar de St. Bernard hond. Eeuwen geleden stichtte Bernhard van Menton hier een klooster, waar de monniken gestrande reizigers hielpen. De monniken spoorden de reizigers op met behulp van St. Bernardshonden. De Grote Sint-Bernhardpas is prachtig om te rijden. Onderweg geniet je continu van de uitdagende route, indrukwekkende panorama's en de mooiste uitzichten. Ook deze pas behoort met een hoogte van 2469 m tot de hoogste bergpassen van Zwitserland. Op het hoogste punt vind je een hotel, een klooster en een bergmeer. Net als vele andere passen is ook deze 's winters gesloten.
#4. Berninapass
Een andere populaire bergpas is de Berninapas. Dit komt vooral door de bekendheid van de nabijgelegen en gelijknamige spoorlijn. De Berninapas verbindt het Engadindal in Zwitserland met Italië. In tegenstelling tot de vorige, is de Berninapas nog vrij jong: deze werd pas afgemaakt aan het begin van de 20e eeuw. Deze pas is wel het hele jaar door geopend en brengt je naar een maximale hoogte van 2328 meter. Geniet onderweg onder andere van het uitzicht op de Morteratschgletsjer.
#5. Sustenpas
De Sustenpas ligt tussen de plaatsen Innertkirchen in het kanton Bern en Wassen in het kanton Uri. Deze pas is één van de meest recent aangelegde bergpassen van Zwitserland en werd geopend in 1945. Het is een schitterende route om te rijden, waarbij je onder andere getrakteerd wordt op uitzichten op het Meiendal, de Gotthard en de Günffingerstock. Op het hoogste punt, op 2264 meter, rijd je door een kleine tunnel. Boven vind je een parkeerplaats en een hospice. Onderweg naar beneden kom je langs een wandelpad richting de Steinengletsjer. Als je tijd hebt, is het zeker een aanrader deze te bewandelen. Het is een themawandeling van zo'n twee uur, waarbij je veel informatie over de pas en de gletsjer krijgt. Ook de Sustenpas is in de winter dicht voor verkeer. Tip: vaak rijdt men de Sustenpas samen met de Furkapas.
#6. Simplonpas
De Simplonpas heeft net als de Gotthardpas een belangrijke verbindingsfunctie. Deze pas verbindt het Rhônedal in het kanton Wallis met het Valle d’Ossola in Piemonte. De Simplonpas bereikt een maximale hoogte van 2005 meter en is het hele jaar door geopend. Onderweg kom je hier en daar een kapelletje of gebouw tegen, waarvan de bekendste het Simplon-Hospiz is. Tip: de Simplonpas is eenvoudig te vermijden als je er tegenop ziet. Je kunt hier ook de autotrein pakken. Dan ga je via de 20 km lange spoorweg onder de Simplonpas langs.
#7. Grimselpas
De laatste in dit rijtje van mooie bergpassen in Zwitserland is de Grimselpas, gelegen tussen het Halisdal in het Berner Oberland en het Goms in Wallis. Vroeger werd de pas vooral gebruikt voor handel tussen Zwitserland en Italië, het was toen een belangrijke verbindingsweg tussen deze twee landen. Als je over de Grimselpas rijdt, kom je langs meerdere stuwmeren. Deze worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Boven ligt een bergrestaurant/hotel met een speciaal marmottenpark op een hoogte van 2165 meter. Ook vind je hier de Totensee, een meer met historie dat ook wel het Dodenmeer genoemd. Hier zijn namelijk honderden soldaten gedood. De Grimselpas is in de winter gesloten.