In het oosten van Duitsland, op de grens van Tsjechië, ligt het sprookjesachtige natuurgebied Elbesandsteingebergte. Dit gebergte is onderdeel van het indrukwekkende Nationaal Park Sächsische Schweiz. Een park vol met rotsformaties, tafelbergen, idyllische bossen en smalle, diepe kloven. De natuur is ontzettend afwisselend en heeft veel te bieden. Wandelaars vinden in Nationaal Park Sächsische Schweiz een uitgebreid netwerk aan paden en routes. Van mooie dagtochten tot meerdaagse wandelroutes en familievriendelijke wandelingen.
Nationaal Park Sächsische Schweiz: de feiten
Nationaal Park Sächsische Schweiz werd opgericht in 1990 en ligt in het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen, vlakbij de stad Dresden. Het park ligt zowel in Duitsland als in Tsjechië en beslaat een oppervlakte van ongeveer 9350 hectare. In Tsjechië gaat Nationaal Park Sächsische Schweiz verder onder de naam Ceské Švýcarsko. Het ligt langs de rivier de Elbe en biedt meerdere hoogtepunten. Door het speciale microklimaat leven er diersoorten die op veel plekken al tijden niet meer voor komen. Zo kun je hier bijvoorbeeld zwarte ooievaars, ijsvogels, lynxen en marters spotten. Ook is er een grote diversiteit aan flora en fauna. Belangrijk is, dat de natuur haar gang kan gaan en zoveel mogelijk met rust gelaten wordt door de mens. Gelukkig betekent dit niet dat je het niet mag bezoeken, maar wel dat je je aan een aantal regels hebt te houden.
Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz
Nationaal Park Sächsische Schweiz kan worden op gedeeld in twee verschillende regio's. Allereerst het nationaal park zelf (93,5 km²) en ten tweede het omliggende natuurgebied (287,5 km²). Bijna overal is het mogelijk om te wandelen, maar in sommige kernzones gelden wel specifieke regels. Zo mag je in deze gebieden bijvoorbeeld niet buiten de gemarkeerde paden treden. Beide regio’s zijn samen goed voor ruim 1100 kilometer aan wandelpaden. Daarvan ligt ongeveer 400 kilometer in Nationaal Park Sächsische Schweiz. De wandelroutes worden duidelijk aangegeven met kleuren en borden. Eén van de bekendste wandelingen is de 112 kilometer lange Malerweg. Deze route neemt je in 8 etappes mee op ontdekkingstocht door het landschap.
Cultuur en historie in Nationaal Park Sächsische Schweiz
Nationaal Park Sächsische Schweiz en eigenlijk het hele Elbesandsteingebergte, kent een lange en fascinerende historie. Je kunt de sporen van het verleden bekijken bij de vele bezienswaardigheden. Er zijn meerdere kastelen, burchten en oude vestingen. Tips: Vesting Köningsstein, Burcht Stolpen en Kasteel Weesenstein. Ook zijn er musea waar je je kunt verdiepen in de vroegere gebeurtenissen en gebruiken. Theater en muziek spelen een belangrijke rol in de cultuur van de regio. In het gebied vind je ook openluchttheaters, waarvan rotspodium Rathen door velen tot één van de mooiste openluchttheaters van Europa wordt beschouwd.
Een vakantie met het hele gezin
Ook families met kinderen vinden voldoende mogelijkheden in Nationaal Park Sächsische Schweiz. Er zijn tal van leuke familievriendelijke wandelingen en klimroutes mogelijk in het natuurgebied. Van klimmen en klauteren over rotsen en smalle bospaadjes, tot een ontdekkingstocht in de wereld van ridders, prinsen en prinsessen tijdens een bezoek aan een oude vesting. Er zijn allerlei themawandelingen en speelparken waar de kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met de natuur. Enkele tips: speelpark Waldhusche, de tocht over de Bärenfangwände, het Hohnsteiner Kasperpfad, het rotsenlabyrint vlakbij vesting Königstein en de Luchsweg (Lynxroute).
Weetjes en tips:
- Nationaal Park Sächsische Schweiz ligt op ongeveer 30 kilometer afstand van Dresden en 150 kilometer vanaf Praag. Dat maakt dat je de regio ook met het vliegtuig en openbaar vervoer kunt bereiken.
- Ieder jaar, rond het einde van de herfst, worden er speciale culinaire weken georganiseerd. Tijdens deze evenementen kun je allerlei lokale specialiteiten proeven en heb je de mogelijkheid om zelf van alles in te slaan.
- Er zijn een aantal bezoekers- en informatiecentra te vinden in Nationaal Park Sächsische Schweiz. Het centrale aanspreekpunt daarvan ligt in Bad Schandau. Hier vind je naast informatie ook tentoonstellingen en andere interactieve belevenissen.
- Naast wandelen en fietsen speelt ook de klimsport een belangrijke rol in het nationaal park. Men zegt zelfs dat de sport ‘free climbing’ hier is ontdekt. De ruim 1100 zandsteenrotsen bieden stuk voor stuk spannende uitdagingen. Er zijn niet alleen klimroutes voor volwassenen, maar ook voor kinderen.
Heb jij Nationaal Park Sächsische Schweiz wel eens bezocht en heb je nog tips? Laat een reactie achter op een van onze socials.